Ura îndreptată către bancheri este una dintre cele mai vechi forme ale prejudiciilor umane, se arată într-un articol publicat de The Economist.
Dispreţul pentru „oamenii banului” are o istorie controversată, care datează încă de pe vremea lui Iisus, care „i-a expulzat pe cei care schimbau bani din templu”.
Biblia ne spune că „dragostea pentru bani este sursa tututor relelor". Tot în Biblie găsim termenul utilizat de evrei pentru a desemna „dobânda”. Acest termen este „neshek” şi înseamnă „muşcătură”. Biserica Catolică a interzis folosirea acestui termen în anul 1311.
De asemenea, Dante a asociat persoanele care împrumutau bani cu „al şaptealea cerc al Iadului", în care erau incluşi şi locuitorii din Sodoma şi Gomora.
În Europa Mediavală, evreii erau persecutaţi nu numai pentru că nu erau creştini, dar şi cauza faptului că uciderea lor era o modalitate de ştergere a datoriilor.
Karl Marx privea evreii ca pe o întruchipare a capitalismului care nu putea fi salvată de blestemul ancestral decât printr-o revoluţie.
Cei care au pus bazele „Protocoalelor Înţelepţilor Sionului” doreau ca lumea să creadă că evreii sunt implicaţi într-o conspiraţie globală diabolică. "Protocoalele înţelepţilor Sionului" este o broşură care a circulat la începutul secolului al XX-lea în Europa şi care conţineaşa-zise planuri de dominație mondială întocmite de evrei.
Cu toate acestea, autorul articolului aminteşte că finanţele stau totuşi în spatele acţiunilor care au dus la dezvoltarea societăţii. Acesta avertizează că ura faţă de bancheri poate avea consecinţe negative în mai multe domenii, nu numai în cel economic.
Ura îndreptată către bancheri este una dintre cele mai vechi forme ale prejudiciilor umane, se arată într-un articol publicat de The Economist.
Dispr