Daca vreti sa stiti din timp cum vor evolua preturile in Romania anul acesta, de la paine la imobiliare si auto, uitati-va cu atentie la prognoza meteo si rugati-va sa avem o vreme buna. Altfel, de la minimul istoric din decembrie, am putea vedea inflatia sus, tot mai sus.
In aceste cuvinte ar putea fi caracterizate evolutia preturilor in 2012, luand in calcul estimarile Bancii Nationale si ale analistilor economici.
Mass-media a titrat miercuri cu entuziasm ca inflatia a atins in decembrie 2011 cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, de 3,14%. Vezi detalii aici.
Presa a citat, apoi, estimarile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a prognozat, inca de anul trecut, ca inflatia va continua sa scada, urmand sa atinga, posibil, un minim de 2% in martie-aprilie.
Suna bine nu? Asta inseamna ca preturile nu vor mai creste atat de mult, iar unele ar urma chiar sa scada. De altfel, acest lucru se vede la unele produse, nu insa la toate.
Analistii economici spun ca trebuie sa privim cu rezerve aceste estimari. “Inflatia a scazut in aceasta perioada datorita efectului de baza din 2010”, a declarat profesorul de economie Mircea Cosea.
Cu alte cuvinte, in ultima parte a anului 2010, preturile au crescut foarte mult, influentate de majorarea TVA, iar acum, raportat cu varful din 2010, este normal ca situatia sa arate mai bine.
“In 2011, preturile s-au mentinut pe o foarte usoara crestere (chiar cu descrestere in unele cazuri) datorita efectelor crizei, care a taiat puternic din consum, iar comerciantii au incercat sa mentina oferta la nivelul cererii, si, foarte important, anului agricol exceptional”, afirma analistul economic Aurelian Dochia.
Ce ne asteapta in 2012
Analistii spun ca 2012 s-ar putea sa nu mai fie asa bun ca 2011 la capitolul preturi. Si asta pentru ca, in prim