Singurul producător de ouă ecologice din Dolj şi printre puţinii din ţară şi-a dezvoltat ferma avicolă în comuna Teasc, sat Secui. GdS vă prezintă povestea afacerii cu găini nestresate care fac ouă de calitate. Întreprinzătorul doljean s-a dezvoltat rapid, deoarece cererea de ouă ecologice de pe piaţă este aproape dublă faţă de ofertă.
Departe de locuinţele oamenilor, de zgomotul urban şi de poluarea industrială trăiesc 6.000 de găini care fac ouă ecologice. Ferma avicolă aparţine unui întreprinzător local, care a riscat investind în producţia de acest gen, fără să aibă vreo specializare în domeniul agricol sau zootehnic. „Se discuta destul de mult despre produse ecologice în România. Chiar dacă ştiam că intră greu pe piaţă astfel de produse, m-am gândit să investesc într-un produs alimentar, pentru că alimentele merg bine chiar şi pe timp de război“. Aşa şi-a început istorisirea craioveanul Dan Păloiu, de profesie economist şi care a „sărit“, în urmă cu câţiva ani, de la o afacere în domeniul telecomunicaţiilor, la una inedită, în industria alimentară: o fermă de găini ouătoare, în sistem ecologic. În anul 2009, când întreprinzătorul şi-a înfiinţat ferma la 15 kilometri de Craiova, în comuna Teasc (sat Secui), în ţară exista un singur producător de ouă ecologice, la Curtişoara, în judeţul Olt. În prezent, există doar patru producători de astfel de ouă în România, dar „de când românii au învăţat să mănânce sănătos, nu mai facem faţă cererii pe piaţa internă. Nici vorbă de export, când cererea internă aproape s-a dublat“, a spus omul de afaceri. Tehnologia şi amenajarea halei le-a împrumutat după modelul implementat deja de Dumitru Argeşeanu din Olt, care i-a acordat sprijin doljeanului pentru a-şi înfiinţa o astfel de fermă avicolă.
1.825.000 de ouă pe an
A pornit iniţial cu 3.000 de găini. Acum are 6.000, dar în planurile companiei