Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au decis miercuri, in unanimitate, ca Legea raspunderii magistratilor este constitutionala, informeaza Mediafax. legea a fost contestata la CCR de catre PSD, dupa ce si ICCJ a solicitat instantei sa se pronunte asupra constitutionalitatii legii care, printre altele, printre altele, extinde numarul abaterilor disciplinare si regimul sanctiunilor si permite ca Ministrul Justitiei sa poata initia actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor. Decizia CCR este definitiva.Legea, puternic criticata de magistratii din tara pe motiv ca incalca principiul separatiei puterilor in stat, precum si independenta justitiei, va ajunge la promulgare la presedintele Traian Basescu.Contestatia la CCR a fost depusa pe 20 decembrie de catre PSD. Anterior, pe 16 decembrie, si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anuntat ca va solicita CCR sa verifice daca legea este constitutionala.
Potrivit liderului deputatilor social-democrati, Mircea Dusa, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) incalca articolele 124 si 126 din Constitutie.
"Aceasta lege incalca principiul independentei judecatoresti, al separatiei puterilor in stat, premisele ca justitia sa se realizeze numai in instantele judecatoresti si instituie o suprainstanta", declara, dupa depunerea sesizarii la CCR, Mircea Dusa, citat de Agerpres.
Senatul a aprobat legea dupa ce Camera Deputatilor a respins-o
Plenul Senatului a aprobat, pe 15 decembrie, proiectul de lege al Guvernului care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva