Din cauza contextului economic, tinerii absolvenţi au avut mai puţine şanse să se angajeze în ultimii ani
Angajatorii caută absolvenţi cu experienţă practică, însă majoritatea tinerilor dobândesc în timpul facultăţii doar informaţii teoretice
Pentru a-şi mări şansele de angajare sunt importante implicarea pe perioada studenţiei în organizaţii studenţeşti, internshipuri şi voluntariat
Generaţia tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani s-a sincronizat cu transformările pe care le-a suferit piaţa muncii în ultimii ani. Astfel, din cauza contextului economic, tinerii absolvenţi care nu aveau un loc de muncă obţinut încă din timpul studiilor au avut mai puţine şanse de angajare în ultimii doi-trei ani.
"Reducerea numărului de locuri de muncă, restructurările, schimbarea legislaţiei şi optarea angajatorilor pentru contractele pe durată determinată au scăzut şansele tinerilor de angajare. În plus, locurile de muncă nou create au vizat specialişti cu experienţă, în locul tinerilor care necesită formare şi dezvoltare. Astfel, tinerii absolvenţi care nu aveau un loc de muncă obţinut încă din timpul facultăţii au avut mult mai puţine şanse să se angajeze în perioada 2009-2010", a declarat, pentru Curierul Naţional, Ionuţ Balintoni, managing partner Qualia.
Potrivit acestuia, o altă posibilă cauză este legată de faptul că foarte mulţi tineri dobândesc în timpul facultăţii doar informaţii teoretice, pe care nu le completează cu experienţa practică. "Aşa se explică faptul că, de multe ori, profilul absolventului nu se potriveşte cu cel dorit de compania angajatoare. În momentul de faţă, angajatorii au nevoie de experienţă practică, pentru a avea rezultate rapide", a explicat Balintoni.
Domeniile în care se angajează cei mai mulţi tineri
Chiar dacă rubricile care cuprind experienţa nu sunt foarte stufoase şi nici p