Potrivit unui studiu publicat de Confesercenti, o importantă asociaţie ce reprezintă peste 270.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, mafia, altădată cantonată în sudul însorit al Italiei, şi-a extins „afacerile" în întreaga peninsulă şi a devenit cel mai mare afacerist, cu o cifră anuală de 140 miliarde euro şi un profit de 100 miliarde, adică 7% din PIB-ul Italiei. Marile grupuri mafiote italiene, între care Cosa Nostra siciliană, Camorra napoletană şi "Ndrangheta calabreză, prezente până acum în sectorul jocurilor, al construcţiilor şi al gestionării deşeurilor, au atacat noi pieţe ca sănătatea publică, transporturi şi logistică.
Exploatând criza pentru a prelua întreprinderi, magazine şi restaurante, mafia şi-a creat un „tezaur de război" de 65 miliarde euro în lichidităţi ceea ce a transformat-o în „cea mai mare bancă din Italia". Gangsterul de bază nu mai este banditul tradiţional înarmat cu pistol, ci un businessman dotat cu smartphone şi solide cunoştinţe despre finanţe. Se substituie adevăraţilor bancheri, deveniţi reticenţi la orice creditare riscantă, şi acordă împrumuturi „loan sharking" (credite-rechin, sau mai concret, cămătărie).
Potrivit Confesercenti, cămătăria au dus la închiderea a 1.800 de firme în 2010 şi au distrus mii de locuri de muncă, iar în acest moment Mafia SRL este singura întreprindere voluntară care poate realiza investiţii substanţiale. Micile întreprinderi au mai fost victimele extorsiunii de fonduri şi a jafurilor într-un ritm ameţitor de un delict pe minut. Confesercenti estimează că guvernul tehnocrat al premierului Mario Monti trebuie să ajute întreprinderile „să recupereze teritoriul ocupat de mafie", ceea ce nu va fi un lucru uşor, având în vedere că mafia a infiltrat nordul Italiei şi datorită „complicităţii" unor politicieni sau a avocaţilor şi contabililor.
Cămătăria, sursă de aur
Aceste credite cămă