Oamenii de ştiinţă susţin că speranţa de viaţă a unei persoane este scrisă în ADN-ul acesteia şi se poate măsura imediat după naştere. Vârsta până la care poate trăi o persoană se poate calcula în funcţie de mărimea telomerului, o regiune de ADN-ul repetitiv situat la capătul fiecărui cromozon liniar, potrivit Daily Mail.
Potrivit teoriei acestora, speranţa de viaţă a unei persoane este direct proporţională cu lungimea telomerului. Până acum, oamenii de ştiinţă stiau doar că telomerul poate fi scurtat de vicii şi stres.
"Rezultatul cercetărilor noastre ne arată că ceea ce se întâmplă în corpul nostru, când suntem mici, este vital. Nu se înţelege de ce există aceste variaţii ale lungimii telomerului, dar ideea este că dacă ai avea ocazia să alegi, cu siguranţă ai vrea unul mai lung", a explicat profesorul Pat Monaghan de la Universitatea din Glasgow. Potrivit acestuia, nu mulţi ar vrea să afle exact cât vor trăi, însă aceştia ar putea conştientiza că modul în care trăiesc zi de zi influenţează direct durata lor de viaţă.
Studiul, aplicat pe cinteze, cea mai comună specie de păsări din Australia, este primul care analizează lungimea telomerului la intervale regulate pe parcursul unei vieţi.
Cercetătorii au prelevat mostre de sânge de la 99 de astfel de păsări, începând de la vârsta de 25 de zile a acestora. Astfel, păsările cu telometrul cel mai scurt aveau tendinţa de a muri primele. Însă un exemplar, cu un telometru foarte lung, a reuşit să supravieţuiască chiar nouă ani de zile. "Aceste păsări au murit din cauze naturale. Nu au fost nici prădători, nu au fost bolnave şi nu au existat nici morţi accidentale. Pur şi simplu, asta le era speranţa de viaţă", a explicat Monaghan.
Rezultatele studiului au un impact enorm pentru oameni, având exact aceeaşi implicaţie şi în viaţa acestora. În viitor, oameni şi-ar putea măsura lungimea telometrul