Reporterii „Adevărul“ au realizat un articol la singurul crematoriu uman din România, cel Bucureşti, din zona Vitan Bârzeşti.
Zi agitată, ieri, la singurul crematoriu uman din România, în care se mai pot face incinerări. La Vitan Bârzeşti, ajung toţi cei care au lăsat cu limbă de moarte să fie arţi. Rudele intră în capelă şi asistă la slujba religioasă. Apoi, aprind câte o lumânare pentru sufletul mortului. Până la amiază, nu mai puţin de şapte cadavre au fost incinerate, pe rând, conform programării. Lunar, aproape 75 de morţi sunt arşi. Niciodată copii, pentru că se presupune că dorinţa de a fi incinerat trebuie să fie exprimată de un om cu discernământ. Cam 10 cadavre, în fiecare lună, sunt aduse din ţară, în baza unor programări prealabile. Daca transportul este asigurat de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, preţul incinerării se ridică la 5.600.000 lei. Sunt incluse şi sicriul, şi incinerarea propriu-zisă, pentru care se plătesc 2.130.000 lei, costul gazului folosit.
Totul durează o oră
Regulile de incinerare sunt foarte stricte: arderea se face dacă se prezintă patru acte, în original. Este vorba de certificatul de deces, adeverinţa de incinerare şi certificatul de îmbălsămare. De asemenea, mai trebuie şi un certificat de depunere la capelă, eliberat de Direcţia Sanitară. Cu aceste acte, persoana care se ocupă de mort se prezintă la ACCU şi se fac formele legale pentru ardere, emiţându-se şi facturile necesare. Fochiştii de serviciu, de ieri, Adrian Constantin şi Emilian Niculescu, lucrează de câţiva ani la Vitan. Spun că nu le mai este frică, pentru că s-au învăţat cu aceasta muncă neobişnuită.
Apropiaţii mortului pot vedea, din spatele unor geamuri, cum acesta este introdus în cuptor şi ars, pentru a li se spulbera bănuiala unor confuzii sau substituiri. Mortul este scos din sicriu în cearşaf şi pus pe un căruc