Din cauza orelor prelungite la serviciu şi pe fondul muncii solicitante, 20 la sută din populaţie scrâşneşte din dinţi, tulburare numită bruxism. Poate duce la distrugerea smalţului dinţilor, la o modificare a structurii dinţilor şi, în cazurile grave, la pierderea acestora.
În cazul unor persoane, agitaţia de peste zi face ca mestecatul în gol să devină un reflex care se manifestă involuntar, atât în timpul zilei, cât şi noaptea, în somn. Creierul nu este capabil să controleze acest reflex şi, din această cauză se instalează bruxismul, afecţiune caracterizată prin strângerea dinţilor şi scrâşnirea lor, presarea accentuată a maxilarului pe mandibulă şi încordarea musculaturii faciale. Bruxismul afectează atât copiii, cât şi adulţii, însă, în timp ce copiii scrâşnesc din dinţi doar noaptea, adulţii o pot face, inconştient, şi în timpul zilei, în momentele de maximă tensiune.
Citeşte şi:
De ce scrâşnim din dinţi noaptea
Soluţii pentru a scăpa de scrâşnitul din dinţi
Durerile de cap şi de urechi, printre complicaţii
În cea mai mare parte a cazurilor, afecţiunea este uşoară, scrâşnitul din dinţi manifestându-se doar rareori. Însă există situaţii în care bruxismul este frecvent şi, de aceea, apar complicaţii precum distrugerea smalţului sau a eventualelor plombe, coroniţe ori implanturi, hipersensibilitate dentară, dureri de cap, dureri faciale ori de urechi sau chiar modificarea structurii dinţilor, avertizează specialiştii. Instalarea acestor simptome este un semnal de alarmă care ar trebui să ne trimită la medicul dentist.
Factorul psihic, cel mai important
Deşi nu au fost depistate cu exactitate cauzele bruxismului, specialiştii au lansat mai multe ipoteze, dintre care cea mai studiată este cea conform căreia factorul psihic are un impact major în apariţia bolii. Astfel, principalii factori asociaţi bruxismului sunt anxie