Acum doi ani, Haiti era scena unui eveniment ce avea să-i marcheze viitorul: un cutremur violent, soldat cu trei sute de mii de morţi şi peste un milion de sinistraţi. Reconstrucţia ţării după catastrofă este lentă, dar sigură.
Preşedintele haitian, Michel Martelly, s-a întâlnit miercuri, 11 ianuarie 2012, cu sinistraţii, pe Champ-de-Mars, în faţa palatului prezidenţial.
Michel Martelly a mers pe jos de la palat până la tribuna unde avea să ia cuvântul. A urmat o baie de mulţime, un exerciţiu pe care preşedintele haitian, fost cântăreţ, îl face cu o plăcere deosebită, potrivit corespondentei RFI la Port-au-Prince, Amélie Baron.
Politica de ajutorare a populaţiei haitiene sinistrate în urma cutremurului de acum doi ani se rezumă la un program care trebuie să renoveze 16 cartiere din zona metropolitană.
Ministrul haitian de Externe vrea mai mult sprijin din străinătate, pentru a-i ajuta pe sinistraţi să-şi reconstruiască vieţile.
"Acum că perioada de urgenţă s-a încheiat, le cerem să se implice în reconstrucţia pe termen lung", spune Laurent Lamothe.
Politicieni de Opoziţie declară că nu sunt prea multe dovezi că donaţiile produc rezultate reale.
Frustrate de ritmul lent al reconstrucţiei, mai multe vedete de la Hollywood au pus umărul la construirea primei şcoli secundare gratuite, potrivit Euronews. Penelope Cruz şi Clint Eastwood sunt printre cei care s-au înrolat în Academia de Pace şi Justiţie din Port-au-Prince.
Preşedintele haitian, Michel Martelly, anunţă că vrea să taxeze apelurile pe telefonul mobil şi transferurile de bani în ţară ale haitienilor din străinătate, ca să strângă bani pentru finanţarea proiectelor de reconstrucţie.
Acum doi ani, Haiti era scena unui eveniment ce avea să-i marcheze viitorul: un cutremur violent, soldat cu trei sute de mii de morţi şi peste un milion de sinistraţi. Recon