Un oras francez din nord-vestul tarii a interzis apelativul "domnisoara", ca urmare a unei campanii desfasurate de doua grupuri de feministe, care considera ca o femeie nu trebuie definita in functie de starea ei civila.
Astfel, in orasul Cesson-Sevigne, situat in regiunia Bretania, nu mai exista "domnisoare", ci doar "doamne" si "domni", dupa ce micul oras a interzis utilizarea acestui apelativ in orice document oficial, transmite BBC.
Argumentul a fost acela ca femeile, asemenea barbatilor, nu ar trebui sa fie catalogate in functie de starea lor civila. Feministele au considerat ca acest termen este unul sexist si discriminatoriu pentru femei si cauzeaza complexe de inferioritate in randul lor, in functie de starea civila.
De acum inainte, atat adolescentele, cat si batranele cu parul alb, dar si femeile trecute de 30 de ani care sunt preocupate in primul rand de cariera vor fi toate "doamne", la fel cum barbatii de toate varstele vor fi numiti "domni".
Masura a intrat in vigoare pe 1 ianuarie si a urmat unei campanii incepute in luna septembrie de doua grupuri de feministe.
Feministele au spus ca mai degraba ar fi reintrodus termenul de "damoiseau" (folosit in urma cu zeci de ani pentru a denumi barbatii necasatoriti - n. red.) decat sa mai continue sa fie numite "mademoiselles".
Barbatii din orasul respectiv au declarat ca apelativul "domnisoara" era "un semn de politete si de apreciere fata de femei".
Cuvantul "mademoiselle" provine din cuvantul "damsel", adica "mica doamna" sau "fata".
Germania a renuntat la termenul similar, "fraulein", inca din 1972, in timp ce in Anglia termenul "miss" este folosit din ce in ce mai rar. In schimb, italienii pastreaza "signorina", in timp ce spaniolii folosesc in continuare "senorita" pentru a denumi o domnisoara.
Cesson