În ultimii trei ani, Guvernul a alocat bani unităţilor şcolare pentru plata salariilor cadrelor didactice în funcţie de numărul de elevi. La fel se va întâmpla şi în acest an, doar că noutatea de anul acesta este că guvernanţii vor aloca bani şi pentru plata cheltuielile materiale din şcoli.
Şi în acest an şcolile vor primi bani în funcţie de numărul de elevi înscrişi în unitate şi de mediul în care funcţionează, urban sau rural. Dacă în trecut, modul de finanţare al şcolilor se făcea în funcţie de num[rul cadrelor didactice, acum la baza acordării fondurilor în unităţile de învăţământ vor sta numai standarde per elev per an. Până acum aceste finanţări au fost doar pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile sau indemnizaţiile. Acest an aduce, însă, o modificare. „Noutatea de anul acesta este că, în afară de finanţarea per elev pentru salariile cadrelor didactice şi ale celor care lucrează în unităţile de învăţământ de anul acesta, este că apare o finanţare per elev şi pentru cheltuielile materiale ale şcolilor respective. Sunt stipulate anumite sume, în funcţie de nivelul şcolii respective, numărul de elevi pe care-i are, în aşa fel încât să fie finanţate şi aceste cheltuieli materiale“, a spus consilierul local Traian Duţă.
La Făgăraş, acest principiu de finanţare a şcolilor pentru cheltuielile materiale a fost implementat de către aleşii locali şi anii trecuţi. „Avantajul pentru municipalitate ar fi că aceste cheltuieli, începând de anul acesta, conform Legii Învăţământului, ar trebui să fie finanţate de la bugetul de stat, din sume delfactate din taxa pe valoarea adăugată. Dar la noi, ca la nimeni. Prima dată a fost aprobat bugetul de stat şi au fost alocate sumele pe judeţe pentru aceste cheltuieli şi am înţeles că se lucrează să se defalce şi pe unităţi teritorial. În acest ritm banii pentru cheltuielile materiale n-or să ajun