Anemia economică, datoria uriaşă şi crizele politice au aruncat Italia în ghearele pieţelor şi au adus a treia mare economie a zonei euro pe punctul de a cere ajutor financiar internaţional, aşa cum au făcut înaintea ei Grecia, Irlanda şi Portugalia. Acum se întrevede o nouă ameninţare pentru Italia, datoria Ungariei, stat rebel al Uniunii Europene care are nevoie de ajutor internaţional pentru a ţine sub control costurile de finanţare.
Datoria ungară, internă şi externă, a depăşit 140 mld. euro, din care 120 mld. euro sunt deţinute de bănci europene, scrie publicaţia franceză Le Monde. Băncile austriece deţin datorii ungare de 40 mld. euro, iar cele italiene de 25 mld. euro. Însă o parte semnificativă din datoria deţinută de băncile austriece revine Bank Austria, sucursală a UniCredit, cea mai mare instituţie de credit italiană. Aceasta se chinuie să strângă capital nou de 7,5 miliarde de euro prin emisiuni de acţiuni cu un decont de 42% în raport cu cotaţiile de pe bursă, care s-au prăbuşit cu 65% în doar cinci zile de la începutul acestui an. Agenţiile de evaluare financiară au retrogradat ratingul datoriilor ungare la un nivel care nu garantează rambursarea lor. Astfel, intrarea Ungariei în incapacitate de plată ar provoca băncilor austriece, italiene şi din alte state europene pierderi substanţiale, notează Le Monde. Statul ungar se plasează pe locul trei în Europa din punct de vedere al riscului neplăţii datoriei, clasament care este condus de Grecia şi Portugalia. La nivel mondial, Ungaria ocupă poziţia a noua, urmată de Italia. Topul riscului de default a fost realizat de firma de monitorizare a pieţei financiare CMA.
Ungaria are însă propria monedă, forintul, care s-a devalorizat cu 20% faţă de euro în ultimele şase luni scumpind semnificativ refinanţarea creditelor în euro. Faptul că datoria statului ungar este în euro, iar