Peste 160.000 de clujeni au ajuns anul trecut în spitalele din judeţ. Medicii spun că este îngrijorătoare creşterea numărului de pacienţi cu afecţiuni psihice şi vascular-cerebrale.
Peste 160.000 de clujeni au fost internaţi în spital în anul 2011 pentru diferite afecţiuni, adică 40% din populaţia judeţului, conform unei statistici a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. Numărul este mai mic faţă de anul 2010, când au fost internate 178.015 persoane. Aceasta nu înseamnă că locuitorii judeţului sunt mai sănătoşi, ci că s-a schimbat sistemul de internare. „Motivul pentru care sunt mai puţine internări în 2011 faţă de 2010 este acela că în 2011 s-au introdus internările de o zi, potrivit noului contract cadru din sistemul sanitar. Asta înseamnă că cei care nu au avut de făcut decât nişte investigaţii nu au fost intenaţi pe o perioadă de o săptămână, ci doar de dimineaţa până seara şi nu li s-a asigurat masă sau pat", a spus Dorina Duma, directoarea DSP.
Cauzele internărilor au fost, în marea lor majoritate, afecţiuni ale aparatului cardio-vascular, tumori maligne, afecţiuni ale apratului respirator, digestiv, uro-genital şi osteo-articular. Alte motive de internare au fost date de accidente şi boli infecţioase.
Cu 58% mai mulţi bolnavi de boli cerebro-vasculare
În 2011 s-a constatat o creştere cu 58% a cazurilor de pacienţi noi cu boli cerebro-vasculare. „Explicaţia faptului că numărul de boli cerebro-vasculare a crescut cu 58% este dată de sedentarismul ridicat în cazul femeilor şi de numărul mare de fumători în cazul bărbaţilor. Aceşti factori de risc au determinat şi agravarea bolilor hipertensive şi a cardiopatiilor ischemice, care au dus la accidente vasculare cerebrale", a susţinut Sanda Patrichi, medic neurolog, directoarea Spitalului de Recuperare.
În topul bolilor de care suferă clujenii, indiferent dacă