Ei spun partenerei 28 de minciuni lunar, dublu de cât ar minţi dacă ar avea conversaţia faţă în faţă.
Avantajele traiului în era digitală sunt incontestabile: se poate comunica mult mai rapid, în orice colţ al lumii. Dar se şi poate minţi mai mult. Cercetări recente au dezvăluit că înşelăciunea online este în floare.
Un studiu efectuat pe 2.000 de britanici a arătat că oamenii spun în medie 28 de minciuni pe lună colegilor prin intermediul e-mailurilor, reţelelor de socializare a telefonului mobil. În schimb, în conversaţiile faţă în faţă, ei spun doar 17 minciuni pe lună.
Sondajul a mai arătat şi că bărbaţii mint mai des, media minciunilor spuse de ei fiind de 31/lună, faţă de 24, câte spun femeile.
Alan Sanderson, CEO al companiei de asigurări care a comandat studiul, a declarat că „platformele digitale precum e-mailul, telefonia mobilă şi reţelele de socializare au revoluţionat modul în care comunicăm, dar studiul nostru a arătat că lipsa contactului direct încurajează oamenii să mintă când sunt online”. Dl. Sanderson a avertizat că deşi e mai uşor să minţi online, repercusiunile sunt grave.
Psihologii explică acest fenomen prin faptul că lipsa contactului direct ajută mincinosul să nu se dea de gol. „Atunci când oamenii interacţionează direct, există aşa-numitul efect de depreciere motivaţională, când limbajul corpului dă indicii că minţi” a spus psihologul Michael Woodworth.