Cărţile bune merită citite de două ori sau chiar citate de două ori.
E şi cazul volumului „I se spunea Machiavelli. Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea" (Editura Adevărul, 2011), care abundă în informaţii spectaculoase, dar şi valoroase din punct de vedere istoric.
Un episod descris pe larg este vizita unei delegaţii conduse de Nicolae Ceauşescu, în 1971, în câteva ţări asiatice: China, Coreea de Nord, Vietnam, Mongolia. Din delegaţie mai făceau parte, printre alţii, Elena Ceauşescu, Ion Gheorghe Maurer, Manea Mănescu, Ştefan Andrei şi Ion Iliescu. În acel voiaj au apărut şi primele contre între Ceauşescu şi Iliescu, la trei ani după ce primul îl promovase pe cel de-al doilea ca membru plin în Comitetul Central al Partidului Comunist Român, oferindu-i importanta funcţie de secretar cu propaganda. Dar mai bine să-l ascultăm pe Ştefan Andrei, personaj-cheie în politica externă a României timp de peste 20 de ani.
„Prima problemă a fost în avion. Cu câteva zile în urmă fusese prins un colonel de Armată de la Oradea, care făcuse Academia Frunze, că furniza informaţii sovieticilor. Iar în avion, Elena Ceauşescu zice: «Uite, dragă, ce-a făcut colonelul cutare... şi îl propuseseră să-l facem general». Povesteau, aşa, acolo, în drum spre Beijing. Ceauşescu se retrăsese să se odihnească. S-a retras şi Maurer - avea şi el un fel de dormitor improvizat în avion. Iar Elena Ceauşescu vorbea cu ceilalţi din delega-ţie - Manea Mănescu, Dumitru Popa, Iliescu, Macovescu. Şi Elena Ceauşescu mai zice: «Şi, de altfel, pe mai toţi care au fost în Uniunea Sovietică, dragă, ruşii i-au atras de partea lor». Iliescu, singurul care făcuse studii în Uniunea Sovietică dintre cei aflaţi în discuţia aceasta, zice: «Dar cei care studiază la Londra, centrul capitalului financiar, cum a definit-o Marx?!» Apropo de Valentin Ceauşescu. Elena Ceauşescu, supărată: «Nu ţi-e ruş