1. Un festival internaţional, la Timişoara
Ce (să) mai aştept de la anul 2012? Prea mulţi dintre prietenii mei, întunecaţi, spun că lumea, odinioară a cititorilor fericiţi, a fost confiscată de imaginile proaste pe care le propun, fără milă, televiziunile: unele mai penibile decât altele, parcă angajate într-o competiţie a asasinatului cultural. Eu nu sunt atât de pesimist precum prietenii mei şi o iau mai de departe. Aşa că e greu să-mi imaginez anul 2012 singur-singurel, fără ani cu fapte eroice şi fără autori încununaţi de glorie. Din anul de graţie 2011, dar şi mai de departe. Trăim într-o succesiune de întâmplări, de istorii fericite şi nefericite; dacă e să încep cu un exemplu convingător, scriu că aştept luna mai fiindcă atunci se va desfăşura la Timişoara (Arad, Szeged, Novi Sad) ediţia a doua a festivalului internaţional „Literatura regiunilor de contact etnic”. Cred că va fi un pic mai bună decât cea din 2011, fiindcă sper că Uniunea Scriitorilor, Institutul Cultural Român, primăriile Timişoara şi Arad vor fi în 2012 mai generoase.
2. Cărţile necesare
În anul Caragiale (suntem în anul Caragiale, nu-i aşa) îl vom avea invitat de onoare pe Ştefan Cazimir, care îşi va lansa la Timişoara masivul op Caragiale. De fapt, o operă care adună jumătate de veac de cercetare şi de efort cărturăresc. Poate vom încropi, cu sprijin bănăţean, sub conducerea domniei sale, şi un nou partid politic. În 2012, un partid liber schimbist va fi mai bine cuvântător decât în 1992. Dacă eşti muşchetar adevărat, poţi grăi mai frumos după 20 de ani.
Decernarea Premiului Petre Stoica, în februarie, va marca istoria culturală a locului. Fiindcă Şerban Foarţă, laureatul din 2011 al Premiului Petre Stoica, va împlini 70 de ani, vom lansa cu acest prilej două-trei-zece cărţi semnate de el, apărute în finalul lui 2011, plus una sau două despre el. Căr