Anul a început cu un număr important de joburi scoase la concurs în reţeaua europeană pentru ocuparea forţei de muncă (EURES) – peste 1,2 milioane de posturi vacante în toată Uniunea.
Situaţia contrastează cu ceea ce se întâmplă la agenţiile locale de ocupare a forţei de muncă, unde săptămâna aceasta erau oferite doar 3.837 de posturi, la nivelul întregii ţări. Un total similar celui din ianuarie 2010, când, pentru aceeaşi săptămână, erau disponibile 3.810 de joburi, recordul negativ al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În 2008, ianuarie începea cu aproape 9.000 de poziţii afişate în reţeaua ANOFM, iar în 7 - 15 ianuarie anul trecut numărul joburilor era de 4.337. Majoritatea sunt poziţii pentru persoane cu studii medii sau profesionale şi remunerate cu echivalentul salariului minim pe economie.
Aşa încât, soluţia individuală pentru evitarea problemelor de pe piaţa muncii autohtone rămâne în continuare plecarea peste hotare. „Anul a început foarte bine pentru cei care doresc să lucreze în străinătate", confirmă Camelia Mihalcea, managerul EURES pentru România, „mai ales dacă ne gândim că-n momentul de vârf al crizei, oferta scăzuse la aproximativ 600.000 de posturi".
Este clar că avem de-a face cu o revenire pe piaţa muncii din anumite state membre, însă nimeni nu ştie cât va continua trendul crescător din ultimele luni, în condiţiile în care analiştii economici prognozează recesiune în Europa şi criză puternică în zona euro.
Ţările scandinave conduc în top
Până de curând, Marea Britanie conducea detaşat în topul statelor cu cele mai multe oferte scoase la concurs pentru cetăţenii europeni. Situaţia s-a schimbat radical, odată cu adoptarea politicii antiimigraţie. Astfel, dacă în ianuarie 2010 angajatorii britanici aveau postate pe platforma Eures peste 450.000 de joburi, acum sunt vacante d