Producătorul de lactate Tnuva, cel mai mare jucător din industria alimentară israeliană, care a anunţat la sfârşitul anului trecut că va renunţa la operaţiunile din România în care a investit 55 de milioane de euro, a depus o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Ilfov, dosar al cărui prim termen de judecată a fost stabilit pentru 21.02.2012.
Cererea a fost depusă pe 6 ianuarie, marcând astfel, din nou, eşecul unuia dintre cele mai mari pariuri străine care au fost făcute pe piaţa locală a lactatelor. În urma lor investitorii lasă o fabrică la Popeşti-Leordeni, în apropierea Bucureştiului, pentru care se făcuseră planuri de afaceri de zeci de milioane de euro, dar care a reuşit doar să acumuleze pierderi uriase. Fabrica mai are 165 de angajaţi.
Cine sunt creditorii
Finanţarea investiţiei Tnuva din România a fost realizată şi cu ajutorul băncilor, pe listă aflându-se BRD Group Société Générale, Banca Românească, membră a grupului National Bank of Greece, şi National Bank of Greece, care la sfârşitul anului 2006 au deschis o linie de credit de 25,3 milioane de euro în favoarea producătorului de lactate.
Potrivit datelor de la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, la sfârşitul anului trecut, subsidiara locală a Tnuva a adus garanţii suplimentare la acest credit, precum contractele pe care producătorul de lactate le avea cu marile lanţuri de retail alimentar sau poliţele de asigurare ale Tnuva.
Pe lista garanţiilor cerute de creditori s-au adăugat şi terenul de aproape 127.500 de metri pătraţi din Popeşti Leordeni, adică terenul pe care este amplasată fabrica Tnuva, dar şi clădirile aferente. Reprezentanţii BRD nu au comentat informaţia până la închiderea ediţiei.
În afară de aceste bănci comerciale, pentru dezvoltarea afacerii Tnuva în România, sigura ţară din afara Israelului în care producăt