PERICOL. Mii de oameni disperaţi după un împrumut au fost ţepuiţi la Cluj. Trei firme conduse de cetăţeni unguri au dispărut cu tot cu bani. Poliţia n-a mişcat un deget.Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că nu ştia despre această înşelătorie şi că va declanşa o anchetă.
Caritasul a reînviat la Cluj. Şi nu mai e unul singur, ci a căpătat mai multe feţe, infiltrându-se prin publicitate agresivă în media locală şi speculând disperarea multor familii care vor să facă rost de un ajutor financiar. Mii de amărâţi au rămas cu buzele umflate după ce au cotizat la nişte case de împrumut fantomă. Sunt acei oameni aflaţi practic în situaţia de faliment familial şi care caută o gură de oxigen venită de oriunde, pentru că au datorii la bănci, cheltuielile le depăşesc veniturile şi nu mai au acces la nicio formă de finanţare instituţională. Caritasurile vin acum din Ungaria, umflă banii şi dispar. Poliţia, DIICOT sau alte instrumente ale statului n-au avut nicio reacţie, deşi firmele care promiteau împrumuturi au stat în Cluj un an întreg.
Dai 1.360 de lei şi iei banii la Sfântu’ Aşteaptă
Proexeron SRL Cluj Napoca a convins 2.450 de oameni să cotizeze pentru a putea lua apoi un împrumut. Taxa de înregistrare, de intrare în joc, era de 1.360 de lei şi apoi plăteau lunar câte 156 de lei, sperând ca în scurt timp, 4-5 luni, să obţină un împrumut mult mai mare. Pentru că asta li se promite la început. Apoi apar amânările, clauzele neprevăzute şi în final firma dispare. Îşi mută sediul, nu mai găseşti decât o yală închisă şi-o panglică de hârtie pe care stă scris: "De închiriat".
E greu de estimat în acest moment câţi clujeni au fost în total ţepuiţi, pentru că firma s-a evaporat peste noapte cu tot cu datele contabile. La uşa Proexeron e lipit un afiş care anunţă că, pe 3 ianuarie, firma s-a mutat la o adresă neprecizată şi că şi-