Zgomotul si furia declansate de personalizarea isterica a ceea ce ar fi trebuit sa fie dezbaterea unui legi esentiale ca aceea a sanatatii a aruncat in umbra exact esentialul, adica interesul public.
In mare majoritate, oamenii au ramas cu impresia ca noua lege a Sanatatii se refera exclusiv la SMURD, iar esenta ei se reduce la conflictul dintre Raed Arafat si Traian Basescu. Fals!
Si pentru ca ne aflam in fata unei chestiuni vitale in cel mai propriu sens al cuvantului, pentru ca discutam despre un domeniu de care depinde direct viata fiecaruia dintre noi, anumite clarificari sunt esentiale.
1. Legea Sanatatii nu se refera doar la SMURD. Chestiunea medicinei de urgenta este tratata marginal in proiectul comisiei Vladescu, aceasta fiind si una dintre probleme.
2. Sistemul sanitar din Romania este intr-o situatie jalnica si are nevoie de reforma si privatizare. Deci in cea mai mare parte a ei legea comisiei Vladescu este necesara, salutara si corecta, tocmai pentru ca introduce regulile concurentei si controlul privat, prin asiguratori, asupra fondurilor din sistem.
3. Raed Arafat nu se opune reformei sistemului sanitar in ansamblu, asa cum a fost acuzat. Opozitia lui Raed Arafat vizeaza exclusiv prevederile referitoare la medicina de urgenta, mai precis transformarea asistentei de urgenta din misiune integrata de salvare organizata ca serviciu public, in activitate comerciala subordonata regulilor economiei de piata.
Acestea fiind, sper eu clarificate, sa trecem la asistenta de urgenta atat de disputata.
Ce propune legea Vladescu?
Nu privatizarea SMURD, ci deschiderea sistemului de urgenta, in cadrul sistemului 112 si cu finantare de la buget, si pentru operatorii privati. Si acum exista ambulante private, dar serviciile lor sunt platite de solicitanti, fara nicio contribu