Chirurgia estetică a cunoscut în ultimii ani un avânt remarcabil, iar pe piaţă au apărut multe clinci şi firme producătoare de implanturi şi tehnologii de remodelare. Una dintre cele mai solicitate intervenţii chirugicale la cabinetele medicilor plasticieni este operaţia de mărire de sâni. Femeile pot să aleagă dintr-o diversitate de tipuri de implanturi mamare cu forme şi mărimi diferite, realizate din geluri de umplere şi de materiale de producţie diverse. Însă, atenţie, doar câteva companii producătoare sunt conforme cu standardele internaţionale.
Un caz mediatizat în ultimele zile este scandalul silicoanelor PIP produse de francezii de la Poly Implants Prothesis. Cercetătorii au descoperit că implanturile PIP se rup foarte uşor şi conţin aditivi toxici care nu sunt compatibili cu organismul uman. Reacţiile adverse sunt multiple, de la respingerea materialului de către corp până la cazuri de cancer mamar, aşa cum s-a întâmplat în Franţa.
Protezele mamare PIP sunt printre cele mai ieftine de pe piaţă şi sunt folosite în clinicile din toată lumea. O estimare realizată de Ministerul Sănătăţii din Franţa arată că între 400.000 şi 500.000 de femei (majoritatea din America Latină, Spania şi Marea Britanie) sunt purtătoare ale protezelor companiei Poly Implant Prothese (PIP).
Medicii le sfătuiesc pe toate femeile să-şi înlocuiască implanturile de acest tip, cât mai repede posibil. În Marea Britanie şi Franţa, autorităţile au obligat clinicile private să efectueze gratuit operaţiile de îndepărtare şi înlocuire a silicoanelor, însă companiile producătoare şi furnizorii de materiale refuză să suporte toate cheltuielile. În aceste condiţii, Andrew Lansley, secretarul de stat pe sănătate din guvernul britanic intenţionează să dea în judecată companiile, scrie publicaţia The Guardian.
În urma acestui scandal, Uniunea Europeană a decis înăsprire