De pe 16 ianuarie, persoanele care au plătit mai mulţi bani pentru taxa auto decât era necesar şi doresc să recupereze diferenţele se pot adresa administraţiilor financiare din localităţile unde sunt înregistrate ca plătitoare de taxe.
Mai întâi, cei interesaţi trebuie să-şi facă un calcul pentru a observa dacă au de recuperat bani de la stat.
Nu toţi cei care au înmatricualt maşini de la 1 iulie 2008 au de primit bani înapoi, iar procentul nu este de 25% pentru toată lumea, ci aceasta e valoarea maximă.
"Cei care au înmatriculat maşini Euro 5 şi cei cu autovehicule Euro 1, 2, 3, 4 şi non-euro sub 1200 de centimetri cubi nu au de recuperat nimic. Oamenii trebuie să mai ştie că nu vor recupera toţi 25%, se poate ca procentul să fie de 20% în unele cazuri sau 5%", a precizat George Sas, consilier superior la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.
Formula de calcul va putea fi consultată de mâine pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu şi astfel, cetăţenii pot afla dacă au bani de recuperat pentru a nu face un drum inutil la administraţiile financiare.
Noua taxă auto intră în vigoare tot de mâine şi este valabilă în cazul maşinilor care se înmatriculează de la această dată.
După ce fiecare îşi calculează dacă are ceva de recuperat, trebuie să meargă apoi la administraţia financiară unde este înregistrat ca plătitor de taxe pentru a depune o cerere tip şi actele necesare pentru restituirea banilor.
Actele necesare
Actele solicitate sunt următoarele: documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont), copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. Solicitanţii vor mai indica modalitatea în care doresc să primească banii - numerar sau prin cont