Chiar din prima lună de viaţă, peste 70% dintre bebeluşi sunt hrăniţi cu lapte praf, un aliment artificial bogat în E-uri. Iar pe măsură ce cresc, copiii din ţara noastră îşi astâmpără foamea zilnic cu pufuleţi, biscuiţi, cartofi. În schimb, oul, carnea, brânza sunt rarităţi pe masa copiilor. Acestea sunt principalele rezultate ale celui mai recent studiu privind nutriţia copiilor cu vârste între 0 şi 2 ani, realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului. Autorii studiului au ajuns la concluzia că mamele din România nu ştiu să-şi hrănească pruncii. Consecinţele alimentaţiei dezechilibrate nutriţional sunt dezastruoase pentru sănătatea copiilor din ţara noastră, mulţi având anemie şi rahitism.
Majoritatea copiilor din ţara noastră sunt privaţi de o alimentaţie sănătoasă din primele zile de viaţă, arată cel mai recent studiu privind nutriţia copiilor cu vârste între 0 şi 2 ani realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” (IOMC). Potrivit rezultatelor studiului, chiar în prima lună de viaţă, doar 31% dintre nou-născuţi sunt alimentaţi exclusiv la sân. Mai grav, la vârsta de 6 luni, procentul copiilor hrăniţi numai cu lapte matern scade dramatic la doar 3%.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptarea exclusivă la sân a tuturor copiilor până la vârsta de 6 luni şi continuarea alăptării împreună cu o alimentaţie diversificată până la 2 ani. Potrivit OMS, laptele matern este alimentul ideal în primele 6 luni de viaţă, fiind perfect adaptat nevoilor nutriţionale ale copilului. Ce primesc însă aproape 70% dintre nou-născuţii din ţara noastră? Lapte praf, un aliment artificial, din compoziţia căruia nu lipsesc aditivii alimentari, adică E-urile.
La vârsta de 6 luni, copiii sunt pregătiţi din punct de vedere al dezvoltării să primească şi alte alimente în afară de lapte.
De aceea,