Întâlnirea de joi a conducerii Băncii Centrale Europene se petrece pe fondul cererilor crescânde pentru ca banca centrală să se implice mai mult în soluționarea crizei datoriilor suverane devenind creditor de ultim resort pentru țările aflate în dificultate.
Comitetul este așteptat să mențină dobânda-cheie la nivelul minim record de 1% și să nu se implice mai mult pe piața obligațiunilor, cu toate că investitorii insistă ca banca să recurgă la politici monetare neconvenționale de facilitare cantitativă, anume achiziționarea de obligațiuni suverane pe piețele principale, în stilul Băncii Angliei și Rezervei Federale a Statelor Unite. Decizia în această privință va fi adusă la cunoștința publicului la 2:45 ora României, anunță CNBC.
„Mario Draghi, președintele BCE nu poate să stea acolo și să nu facă nimic în timp ce primim vești foarte, foarte proaste pentru zona euro”, a declarat Carl Weinberg, economist-șef la High Frequency Economics, pentru CNBC. „Economia are nevoie de o reducere a dobânzii-cheie”.
Weinberg a adăugat că el crede că Draghi „nu este încă pregătit” pentru măsuri de facilitare cantitativă, dar că în februarie s-ar putea ca BCE să introducă astfel de măsuri.
Deși cererea pentru oferta BCE de împrumuturi pe trei ani, cunoscute sub numele de operațiuni de refinanțare pe termen lung (LOTR) a depășit așteptările, ultimele informații arată că majoritatea băncilor care au contractat astfel de împrumuturi păstrează lichiditățile sau le depun înapoi la BCE în loc să le investească pe piață.
Condițiile monetare se relaxează
Dobânda indicelui Euro Overnight Average, rata la care băncile se împrumută peste noapte, a scăzut la un nivel similar cu cel din prima jumătate a lui 2010, indicând relaxarea condițiilor monetare.
Licitațiile de obligațiuni italiene și spaniole de joi vor indica sentimentul investitorilor față