Care economii se vor prăbuşi şi care îşi vor consolida influenţa în umrătorii 40 de ani? Departamentul de cercetări globale al HSBC, cel mai mare grup bancar din lume, a realizat un studiu care plasează China drept cea mai mare economie din lume, urmată de SUA şi India. Germania şi Japonia vor intra pe o pantă descendentă, iar Danemarca, Norgevia, Suedia şi Finlanda vor fi cei mai mari perdanţi.
Ascensiunea Chinei nu mai reprezintă nicio surpriză. Încă de la demararea reformării statului, în anii '80, economiştii au anunţat că este numai o chestiune de timp până când „dragonul“ va lăsa în urmă „visul american“.
Surprizele vin însă din partea economiilor emergente mai mici (precum Filipine, Peru, Nigeria sau Iran).
Până în 2050, economia filipineză va urca 27 de poziţii în top, ajungând astfel pe locul 16. Peru va înregistra creşteri economice anuale de 5,5% în medie şi va avansa 20 de poziţii pentru a ajunge pe locul 26.
Performanţe similare vor înregistra şi economia egipteană (care va urca 20 de poziţii, ajungând pe locul 20), cea nigeriană (va avansa cu nouă poziţii, pe locul 37), Turcia, Malaysia şi Ucraina (care va ajunge pe locul 45 după un avans de 19 trepte).
Populaţia activă a Japoniei va scădea cu 37% în acest interval – cea mai mare contracţie din lume, însă economiştii HSBC cred că economia niponă va rămâne una dintre cele mai mari din lume, pierzând numai o poziţie şi ajungând pe locul patru la nivel mondial. Va fi depăşită însă de India, care va ocupa a treia poziţie.
Cei mai mari perdanţi ai următorilor 40 de ani vor fi economiile dezvoltate din Europa, avertizează analiştii grupului bancar. Acestea îşi vor pierde poziţiile dominante din cauza scăderii ponderii populaţiei active. Doar cinci economii europene se vor regăsi în top 20, faţă de opt în prezent.
Cele mai abrupte decl