Cinci zile are Ungaria la dispozitie din partea Comisiei Europene sa schimbe prevederi ale noii constitutii care incalca independenta Bancii Centrale, a sistemului judiciar si a presei. Comisia va decide masurile necesare la urmatoarea sedinta a comisarilor, in 17 ianuarie. Guvernul de la Budapesta este insa in plina campanie de lobby prin care sa convinga statele membre ca legile sale sunt conforme cu cele comunitare.
Comisia Europeana arata ca - in urma cooperarii cu guvernul ungar, al carui proces legislativ l-a urmarit indeaproape, si in urma analizei noilor prevederi ale Constitutiei - este preocupata de cateva chestiuni:
independenta Bancii Centrale;masuri privind sistemul judiciar si in particular obligativitatea unei pensionari anticipate a judecatorilor si procurorilor la varsta de 62 de ani in loc de 70;independenta autoritatii nationale de protectie a datelor.
Amenintarile la adresa independentei Bancii Centrale au dus, luna trecuta, la intreruperea discutiilor dintre guvernul ungar si Comisia Europeana si FMI.
In plus, pe langa aceste chestiuni legislative, Ungaria a mai primit un avertisment de la comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, care a spus ca Ungaria se confrunta si cu posibilitatea suspendarii unor fonduri europene daca nu are un control mai bun al deficitului bugetar.
Serviciile Comisiei vor finaliza analiza noii legislatii ungare in urmatoarele zile, iar Colegiul Comisarilor va lua deciziile care se impun in urmatoarea reuniune din 17 ianuarie, arata un comunicat de presa.
Comisia poate trimite cazul Curtii Europene de Justitie in baza articolului 258 din Tratatul de la Lisabona. Mai mult, European Voice arata ca articolul 7 al tratatului de la Lisabona permite UE sa impuna sanctiuni unui stat membru in conditiile "unei incalcari persistente si grave" a liberta