Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat alegerile prezidenţiale din 16 decembrie pe motiv că nu a fost respectat secretul votului, prevăzut de legea fundamentală. În Republica Moldova, şeful statului este ales de către Legislativ, iar deputaţii care participaseră la scrutin au arătat buletinele deschise colegilor din Parlament şi jurnaliştilor. În opinia Curţii, acest fapt constuie o încălcare flagrantă a Constituţiei care stabileşte că preşedintele este ales prin vot secret.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac:
Alegerile prezidenţiale repetate planificate pentru 15 ianuarie nu vor mai avea loc. Acum Legislativul urmează să reia procedura de alegere a şefului statului şi să stabilească o nouă dată la care să aibă loc scrutinul. Nu se ştie însă când va fi reluată procedura respectivă, deoarece legislaţia este destul de confuză în această privinţă.
Parlamentul programase pentru duminică noi alegeri, după ce pe 16 decembrie nu a reuşit să aleagă şeful statului. Singurul candidat care s-a înscris atunci în cursa electorală a fost preşedintele interimar Marian Lupu, lider al Partidului Democrat. Pentru el au votat doar 58 de deputaţi din coaliţia majoritară. Pentru a fi ales, el ar mai fi avut nevoie de trei voturi ale opoziţiei care însă a refuzat să i le ofere.
Ce va face în continuare Marian Lupu?
Marian Lupu a declarat că nu va mai candida. El le-a solicitat colegilor din Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţia aflată la putere, să propună candidaţi care să convină tuturor partidelor din coaliţie. De altfel, nici colegii de coaliţie ai lui Marian Lupu nu par dispuşi să-l promoveze pe Marian Lupu în următoarele alegeri.
Între timp, Partidul Comuniştilor l-a propus la funcţia de preşedinte pe fostul guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, care este, în opinia mai multor analişti, un bun e