Declaraţiile conducerii sindicaliştilor de la Alro privind posibilitatea închiderii totale a combinatului au determinat scăderea cu aproape 10% a acţiunilor pe bursă. Conducerea companiei nu comentează.
Ruşii lasă să se înţeleagă că ar putea închide Alro Slatina (ALR), la zece ani după ce l-au preluat (pentru 11,5 mil. dolari), perioadă în care au făcut profituri de 2 mld. lei şi au încasat dividende de aproape 1,3 mld. lei. Zvonurile care au bulversat bursa ar putea face parte din războiul psihologic dintre acţionarii Alro şi stat pentru obţinerea de energie ieftină, în condiţiile în care Hidroelectrica nu mai livrează energie ieftină către Alro din cauza secetei.
Tiberiu Nagy, vicepreşedintele "Cartel Alfa" Olt citat de Mediafax, a declarat la începutul acestei săptămâni că la întâlnirile bilaterale cu conducerea Alro sindicatele au fost informate că uzina se va închide la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie, după ce ultimul trimestru din 2011 a adus pierderi pentru combinatul din Slatina. Conducerea companiei nu a ieşit de atunci cu niciun comentariu pe acest subiect.
Declaraţiile sindicaliştilor ar putea avea ca scop determinarea autorităţilor guvernamentale de a lua măsuri pentru ca Alro să-şi poată contracta întreaga energie de care are nevoie. Turcii de la Azomureş şi Ioan Niculae, proprietarul Interagro, au folosit şi ei astfel de strategii de intimidare în ultimii ani, ameninţând cu închiderea combinatelor pentru a determina statul să le furnizeze gaze ieftine sau să acorde subvenţii pentru agricultori (pentru achiziţia de îngrăşăminte chimice). Niculae este anchetat acum de către procurorii DIICOT pentru subminarea economiei naţionale.
În cazul Alro însă, este pentru prima dată de la privatizarea combinatului, în anul 2002, când se pune pe tapet problema închiderii totale a unităţilor din cadrul combinatului. Co