Din motive de economii bugetare, cota TVA a crescut în Franţa la începutul anului de la 5,5% la 7% pentru toate produsele, inclusiv cele culturale. Doar librarii au răgaz până pe 1 aprilie pentru a-şi modifica preţurile la cărţi.
Vasile Damian comentează decizia de mărire a preţurilor, considerată de unii drept „insurmontabilă” în timp ce alţii o descriu drept „simbolică”:
Spectacolele, biletele de muzeu, cărţile - toate bunurile culturale sunt sau vor fi în curând mai scumpe cu 1,5% faţă de preţul practicat până la sfârşitul lui 2011, o creştere „obligatorie” după ce Parlamentul de la Paris a adoptat definitiv rectificarea de buget care prevede mărirea cotelor TVA reduse - cele de 5,5% - la 7 procente. Încă de când guvernul francez şi-a anunţat intenţia de a mări TVA-ul, reprezentanţii culturii s-au mobilizat pentru a protesta. Cei mai virulenţi au fost librarii: prinşi între ciocan şi nicovală din cauza preţului unic impus la cărţi în Franţa - o lege introdusă de socialişti în anii 80 - librarii nu-şi pot modifica preţurile de pe etichete singuri. Cum mai toţi editorii au anunţat că vor repercuta creşterea cotei TVA pe preţul cărtii, automat acesta va creşte chiar dacă librarul nu doreşte acest lucru.
Riscul este ca măsura guvernamentală să fragilizeze şi mai mult sectorul librăriilor independente deja zguduit de apariţia carţilor digitale, de vânzările on-line, de librăriile din hipermarketuri, dar şi de citit, o practică în scădere continuă. Într-un cuvânt, diversitatea editorială pentru cititori este pusă în pericol.
În faţa nemulţumirii afişate de librari, guvernul a decis aşadar ca, la cărţi, mărirea de TVA să intervină la 1 aprilie. Până atunci se poate pregăti mai lin tranziţia, ministrul Culturii anunţând chiar un plan de ajutorare a librăriilor independente. Trebuie spus că în Franţa există pe piaţă actualmente circa 700.000 d