Mania construirii de zgârie-nori în ultimii 140 de ani reprezintă un indicator al iminenţei dezastrului economic în China şi India, este concluzia unui raport al băncii britanice de investiţii Barclays Capital.
Conform acestuia, după finalizarea Chrysler Building şi Empire State Building, care depăşeau recordul de înălţime, a urmat Marea prăbuşire a Bursei americane din 1929 şi Marea Depresiune. Un exemplu mai recent îi reprezintă Dubai, care a contruit o mulţime de hoteluri, clădiri de birouri sau apartamente zgârie-nori, printre care şi cel mai înalt din lume, Burj Khalifa, înainte de a intra într-o perioadă de dificultăţi financiare. În 2010, Dubai a avut nevoie de ajutorul vecinului său, Abu Dhabi, pentru a evita falimentul.
"Din fericire pentru economia mondială, în prezent nu există în plan contrucţia vreunui turn care să depăşească înălţimea pe care o are Khalifa Burj", se arată în raportul citat de The Guardian. Cu toate acestea, "corelaţia nesănătoasă" între cele mai înalte clădiri din lume şi crizele financiare în ultimii 140 de ani ar putea pune China în situaţia de a fi următoarea ţară care va înregistra un declin economic, în contextul în care aici se află jumătate din zgâre-norii în construcţie din întreaga lume.
India, care în prezent are doar două zgârie-nori (definite ca fiind clădiri de peste 240 de metri înălţime), este, de asemenea, în pericol, după ce a dat undă verde construcţiei a 14 astfel de clădiri, printre care se numără şi al doilea cel mai înalt turn, în capitala financiară Mumbai.
Andrew Lawrence, director de cercetare la Barclays Capital din Hong Kong, a declarat: "Astfel de construcţii reprezintă un semn a creditării în exces". Istoric, construcţia de zgârie-nori a fost caracterizată de explozii de activitate intensă, dar sporadică, ce coincid cu accesul facil la credit, creşterea pre