Această situaţie se datorează stagnării preţurilor alimentare, după ce în decembrie preţurile de consum au urcat cu 0,23%
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, rata inflaţiei s-a încadrat în intervalul ţintit de Banca Naţională a României, de 2-4% pentru 2011
Inflaţia anuală (decembrie la decembrie) a coborât în 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, în principal ca efect al stagnării preţurilor alimentare, după ce în decembrie preţurile de consum au urcat cu 0,23%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, rata inflaţiei s-a încadrat în intervalul ţintit de Banca Naţională a României, de 2-4% pentru 2011.
Inflaţia medie anuală, calculată pe bază de IPC şi IAPC, s-a plasat la 5,8%, adică peste nivelul din 2009, întrucât perioada de referinţă a cuprins prima jumătate din 2010, înainte de majorarea TVA de la 19% la 24%.
Scumpiri pentru mărfurile alimentare, energie, combustibili, tutun
Pe întreg anul trecut, mărfurile alimentare au avut în medie scumpiri de sub un punct procentual (0,95%), în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare şi servicii au crescut cu 4,45% şi 4,23%. În structură, însă, unele mărfuri alimentare au avut scumpiri semnificative, chiar la produse de bază, cum ar fi zahărul (+18,65%) sau ouăle (+15,37%). Tarifele la energia termică au adus cele mai importante scumpiri de anul trecut, fiind mai mari în medie cu 24,8% faţă de decembrie 2010, urmate de biletele CFR, al căror preţ s-a scumpit cu 19,68%. Scumpiri ample şi cu efect semnificativ în consumul populaţiei s-au mai înregistrat anul trecut la combustibili (8,37%), tutun (6,5%) şi energie electrică (6%).
Majorări cu peste 5% şi pentru făină, mălai, lapte de vacă, ulei şi pâine
Majorări cu peste 5% ale preţurilor s-au mai consemnat în 2011 ş