Un studiu realizat de experţi francezi în sănătate şi siguranţă nucleară arată că numărul copiilor diagnosticaţi cu leucemie, rezidenţi într-o zonă apropiată unei centrale nucleare, este mult mai mare decât în alte zone. Cercetarea face, astfel, o legătură de cauzalitate între gradul crescut de incidenţă a leucemiei la persoanele care locuiesc lângă o centrală nucleară. Sursa: Codrin Prisecaru
Realizat în decursul a cinci ani, între 2002 şi 2007, studiul a fost un efort comun al celor de la Centrul Francez de Cercetare în Domeniul Sănătăţii (INSERM) şi de la Registrul Naţional de maladii hematologice.
Cifre îngrijorătoare
În aceeaşi perioadă, 2002-2007, Franţa a avut, la nivel naţional 2.753 de cazuri de leucemie infantilă. Însă, în jurul celor 19 uzine de energie nucleară, pe o rază de 5 kilometri, au fost înregistraţi cu leucemie 14 copii mai mici de 15 ani. Numărul era dublu faţă de orice altă regiune din Franţa, anunţă franceinfo.fr.
Jurnaliştii de la franceinfo.fr scriu că singura veste bună pentru francezii care locuiesc în apropierea centralelor nucleare este că studiul s-a realizat pe un eşantion restrâns şi nu se pot trage concluzii definitive în acest sens. În plus, se mai precizează că "excesul de cazuri de leucemie în zona centralelor nucleare, în cei şase ani analizaţi, nu se verifică şi pe o perioadă mai mare de timp".