Vasilescu: Discuţiile au vizat implicaţiile majorărilor de capital în băncile europene şi preocuparea ca aceste noi cerinţe să nu aibă efecte negative în ţările emergente
Bloomberg spune că se negociază propunerile privind limitarea riscurilor asumate de băncile austriece
Discuţiile de ieri de la Viena au vizat implicaţiile noilor cerinţe de majorare a capitalului pentru băncile europene şi posibilele efecte negative asupra ţărilor emergente, a declarat pentru Mediafax Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României. "La Viena e conferinţa celor 17 ţări. Banca Naţională a României este reprezentată de un viceguvernator. Se discută probleme privind implicaţiile majorărilor de capital în băncile europene şi preocuparea ca aceste noi cerinţe să nu aibă efecte negative în ţările emergente", a spus, ieri, Adrian Vasilescu. Consilierul guvernatorului BNR a adăugat că, probabil, la finele reuniunii va fi transmis un comunicat către presă.
Reunire a autorităţilor bancare din 17 ţări
Anterior, agenţia Bloomberg anunţase, citând surse apropiate situaţiei, că reprezentanţi ai autorităţilor bancare din 17 ţări, printre care şi România, s-au întâlnit la Viena pentru a discuta propunerile băncii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de băncile austriece. Întâlnirea de la Viena a reunit înalţi oficiali de la banca centrală a Austriei şi autoritatea austriacă de reglementare a pieţelor financiare FMA, Autoritatea Bancară Europeană şi din partea mai multor ţări, printre care România, Ungaria şi Cehia, au afirmat sursele citate. FMA supraveghează bănci, fonduri de pensii, fonduri de investiţii şi alţi furnizori de servicii de investiţii.
Reglementări privind capitalul şi lichiditatea
Bloomberg nota că oficialii vor discuta reglementările privind capitalul şi lichiditatea, propu