La începutul anului, societatea care administrează telegondola din Mamaia a depus, la Tribunalul Constanţa, un dosar prin care cere restructurarea companiei. „Nu este vorba despre faliment, ci despre restructurare", a explicat Marian Ştefan, administrator al SC Telegondola Mamaia SA. Măsura era necesară, spune el, din cauza crizei financiare, care a afectat nume mari ale economiei şi care nu putea să nu atingă şi telegondola din Mamaia. Veniturile au fost în continuă scădere.
De altfel, cifrele din bilanţurile contabile sunt elocvente. În ultimii cinci ani, societatea nu a reuşit să aibă profit decât în 2006, şi vorbim de o cifră modică, 10.494 de lei, la o cifră de afaceri de 2,39 milioane lei. Au urmat pierderi importante, deşi cifra de afaceri a crescut până la 2,67 milioane lei, în 2008 - anul premergător crizei. În 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile cifrele de bilanţ, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 1,65 milioane lei. Pierderea a fost de 1,32 milioane lei, iar datoriile se ridicau la 5,47 milioane lei. Numărul de salariaţi ajunsese la 13, faţă de 25, în vremurile mai bune.
Urmează reduceri de costuri
Restructurarea, spune Marian Ştefan, va da administratorilor societăţii un răgaz de trei ani în care să poată reorganiza activitatea. Cel mai probabil, vor fi luate măsuri de tăiere a costurilor, cum ar fi renunţarea la o parte din angajaţi, renegocierea contractelor încheiate cu terţi. Una dintre modalităţile de reducere a costurilor avansată de administrator este realizarea pazei cu oameni din propria structură de exemplu. „Restructurarea este necesară din cauza crizei, dar criza nu va ţine 20 de ani", a subliniat Marian Ştefan. Un alt avantaj al reorganizării este că societatea nu va mai plăti anumite dobânzi, ci numai taxele şi impozitele obligatorii către stat.
Va funcţiona de Paşte şi 1 Mai
Ni