Românii nu vor plăti mai mult pentru asigurările obligatorii şi vor beneficia de acelaşi număr de servicii medicale ca în prezent odată cu intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii. Şi asta chiar dacă asigurătorii privaţi de sănătate vor face presiuni ca pachetul de bază să fi redus, fapt care le-ar da posibilitatea de a încheia un număr mai mare de asigurări suplimentare. O spune chiar ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, la Interviurile Gândul, recunoscând că implicarea structurilor private în sistemul de finanţare din sănătate şi asistenţa medicală de urgenţă au fost două dintre capitolele care au stârnit cele mai mari dispute odată cu punerea în dezbatere publică a noii legi.
Ritli susţine însă că intrarea pe piaţă a administratorilor privaţi reprezintă o soluţie la problemele privind proastă gestionare a fondurilor, subfinanţarea şi calitatea serviciilor medicale. Cu toate acestea, ministrul admite că există şi riscul ca societăţile private de sănătate să intre în faliment. În acest caz spune el, statul va plăti, iar asiguratul va beneficia în continuare de serviciile medicale, fără a fi obligat să scoată alţi bani din buzunar.
În privinţa sistemului actual de urgenţă, Ritli Ladislau spune că nu se pune problema privatizării sau desfiinţării acestuia şică statul va juca un rol important în intrarea pe această piaţă a privaţilor. Totodată, ministrul Sănătăţii a susţinut că, dacă în urma dezbaterii publice se va constata că proiectul ridică probleme reale, textul legislativ va fi modificat. Ca termen de aplicare a noii legi, Ritli a vorbit despre un orizont de timp undeva înspre sfârşitul anului acesta, începutul lui 2013.
Gândul: Proiectul noii legi a sănătăţii este deja de două săptămâni în dezbatere publică. Care ar fi puncte nevralgice aşa cum au reieşit ele din discuţii?
Ritli Ladislau: Cel mai dezbătut şi care a su