Jurnalista Maria Petraşcu a fost condusă pe ultimul drum, cu onoruri militare. Un pluton de la Brigada 2 Sarmizegetusa a asigurat ceremonia militară pentru cea care a fost cea mai bravă femeie revoluţionar.
Peste 200 de persoane au participat ieri la amiază la ceremonialul militar şi religios, desfăşurat în amintirea şi onoarea jurnalistei Maria Petraşcu. Rude şi prieteni, colegi de breaslă, revoluţionari, foşti deţinuţi politic şi mai toţi cei care au cunoscut-o şi au respectat-o pe Maria Petraşcu au condus-o pe ultimul drum, la cimitirul de pe Drumul Poienii. „A fost cea mai dârză şi mai hotărâtă femeie din mişcarea revoluţionară. Nu o spun acum, la acest ceas, ci este senzaţia pe care am avut-o de ani buni, de când o cunosc pe Maria”, a declarat Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie. Printre personalităţile care au condus-o pe ultimul drum s-a numărat şi Florin Postolachi, preşedinte Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 sau Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România. „A depus toate eforturile să nu cedeze presiunilor, de stânga, de dreapta, de centru. A rămas aceeaşi neclintită luptătoare anticomunistă. Din noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 până azi, şi probabil va rămâne şi pe lumea de dincolo”, ne spune Bjoza.
Jurnalistă de carieră, Maria Petraşcu a murit marţi dimineaţa, fiind ulterior decorată de preşedintele României. Traian Băsescu „a semnat miercuri decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru obiectivitatea şi profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul unei cariere de excepţie în presă, reprezentând un exemplu pentru tinerele generaţii de jurnalişti”. „Am apreciat la ea foarte mult curajul ei, obiectivitatea, modul în care a înţeles să facă jurnalism”, a declarat Ioan Gonţea, prefectul Bra