Comuna natală a poetului George Coşbuc din judeţul Bistriţa-Năsăud, care îi şi poartă numele, nu are nici bibliotecar, nici cititori activi ai fondului de carte, potrivit unei statistici publicate pe site-ul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud.
Biblioteca din comuna Coşbuc, care deţine o colecţie cu peste 10.600 de volume, a fost mutată recent din sediul căminului cultural în primărie, deoarece au început lucrările de renovare a clădirii. Funcţia de bibliotecar este vacantă din septembrie 2009, ca urmare a decesului celui care gestiona această activitate. În prezent, puţinele împrumuturi de carte sunt făcute de Rodica Băiţan, soţia fostului bibliotecar, care lucrează ca asistent social la primăria Coşbuc, însă niciun locuitor din comună nu are fişă activă la bibliotecă.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, conform statisticii Bibliotecii Judeţene, există alte 11 comune fără utilizatori activi ai fondului de carte şi fără bibliotecari: Budacu de Jos, Ciceu Giurgeşti, Lechinţa, Mărişelu, Miceştii de Câmpie, Nuşeni, Parva, Şieuţ, Şintereag, Telciu şi Uriu. În schimb, sunt două comune, Josenii Bârgăului şi Şanţ, unde există bibliotecari, dar niciun cititor, spre deosebire de comunele Maieru şi Şieu Odorhei unde, chiar dacă nu există o persoană angajată, în statistici apar 56 şi, respectiv, 38 de utilizatori activi. Comuna cu cei mai mulţi cititori înregistraţi la bibliotecă este Rodna, cu 802 persoane, numărul cititorilor de aici fiind doar cu 22 mai puţini decât cei din oraşul Beclean, transmite Agerpres.
În comuna natală a lui Liviu Rebreanu, Târlişua, 282 de locuitori au fişe la bibliotecă, în schimb în comuna Petru Rareş, unde s-a născut Ioan Pop-Reteganul, considerat ‘cel mai mare folclorist al Ardealului’, biblioteca are doar 32 de cititori activi. În ceea ce priveşte ‘oraşul academicienilor’, Năsăud, devenit cunoscut datorită unor nume ca Grigo