Piaţa locală reprezintă doar 5% din totalul investiţiilor înregistrate în regiune
Ţări mai mici, precum Ungaria şi Cehia, au generat volume mult mai mari
La nivelul Europei Centrale, piaţa imobiliară a cunoscut, anul trecut, o creştere semnificativă faţă de 2010, din punct de vedere investiţional, însă România a fost cea mai slabă piaţă, din punct de vedere al dinamicii, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară, Cushman&Wakefield.
Valoarea investiţiilor în proprietăţi imobiliare din regiune a fost anul trecut de 6,1 miliarde de euro, dublu faţă de nivelul din 2010. România, însă, a fost abia al patrulea receptor din regiune, după Polonia, Cehia şi Ungaria, cu un volum tranzacţionat de 320 milioane euro. "Activitatea de investiţii în Europa Centrală a crescut substanţial în 2011, ajungând la 6,1 miliarde de euro investiţii realizate în principalele pieţe din regiune, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România. Această sumă este dublul celor 2,9 miliarde de euro investiţi în Europa Centrală în 2010", se arată în raportul citat de Mediafax.
În România, volumul tranzacţiilor în 2011 a fost de 320 de milioane de euro, reprezentând doar 5% din totalul din regiunea analizată. Faţă de 2010, achiziţiile de active imobiliare de pe piaţa locală au crescut cu 32%, de la 241 milioane de euro. Astfel, România a avut cea mai modestă evoluţie a activităţii sectorului tranzacţiilor imobiliare, având în vedere că celelalte pieţe din regiune au raportat creşteri semnificativ mai mari.
Polonia continuă să fie liderul regiunii, atrăgând aproximativ 45% din totalul investiţiilor din 2011. Cehia, însă, a experimentat cea mai mare creştere a volumului de active imobiliare tranzacţionat în 2011, respectiv de la 479 milioane de euro la 2,2 miliarde de euro în 2011.
Polonia a atras tranzacţii imobiliare totalizând 2,58