De 22 ani, periodic, schimbam alesii. Nu a contat aproape niciodata pe cine cu cine. Nici vorba de meritocratie, valoare intelectuala, competente. Important a fost sa plece ai lor ca sa vina ai nostri.
Si pentru ca nu a contat, acum tragem ponoasele. Situatia Romaniei si a cetatenilor ei, azi deloc de invidiat, nu s-a degradat de la sine, ci cu aportul unor incapabili, necinstiti si bolnavi alesi de noi.
Unii bolnavi de putere, cei mai multi de avere, marire, fala si destrabalare trupeasca. Cele cateva exceptii confirma regula.
Cum s-a ajuns atat de jos
O incursiune in trecut ne ajuta sa intelegem: fara politicieni vizionari si economisti in stare sa impuna modernizarea rapida dupa revolutie, am pierdut pietele de desfacere din Est, Asia, America de Sud, Africa, ingropand cu o fudulie prosteasca destinul a 90% din industrie.
Neintelegand nici macar la nivelul lui Ceausescu politicile de dezvoltare-modernizare a agriculturii, guvernanti de doua parale n-au gasit solutii cinstite sa asigure participarea proprietarilor de pamant la luarea deciziilor si la impartirea beneficiilor, au transformat lanurile in parcele individuale, productiile au scazut an de an, iar Romania, granarul Europei, a ajuns dependenta de importuri.
Acestea au fost principalele lovituri date nivelului de trai, iar posibilitatea ajungerii din urma a tarilor europene civilizate e vorba goala si propaganda ticaloasa: fara industrie, agricultura si invatamant performante, fara justitie independenta nu avem sanse sa recuperam niciodata absolut nimic. Din contra, deja se vede, decalajele se amplifica.
Candidati verificati si transparenta
Acum in spatiul public isi face loc o idee care trebuie salutata: USL doreste ca selectia candidatilor sa revina societatii civile, iar asteptarile, sperantele cetatenilor sa pr