Procurorii DNA sunt pe cale sa franga doua cariere politice nobile, puse in slujba binelui public. Mielul Domnului, Robert Negoita, si ascetul Viorel Hrebenciuc - acuzati de spalare de bani in dosarul finantarii ilegale a campaniei lui Mircea Geoana de catre Ioan Niculae - au cazut victime imaculate show-ului televizat dupa care procurorii se innebunesc, se stie.
Si nici macar nu au sansa vreunei imunitati pe care colegii lor sa o apere vigilenti, dupa cum i-a indemnat chiar seful statului.
Dar procurorii acestia nesatiosi si neprofesionisti, carora independenta li s-a suit la cap ceva de speriat, chiar daca nu reusesc sa sparga de cate ori ar trebui barajul instantelor, si ele mari iubitoare de politicieni, ne arata periodic cate o bucatica din acea Romanie monstruoasa care ne sufoca vietile si sperantele.
Cazul Apostu ne-a aratat in toata splendoarea ei coruptia institutionalizata, la scara industriala, metodica si profesionista, prin filtrul careia trecea de la multinationala la vanzator de pepeni. Ei bine, descoperim acum alte capete ale monstrului: relatia dintre politicieni si clientela, punand degetul pe sursa tututor relelor si anume modul de finantare a partidelor politice, dar si motivele pentru care sondajele de opinie nu mai pot fi credibile.
Istoria relatata de procurori, disjunsa din marele dosar transpartinic InterAgro, e simpla, parca de manual. In 2009, Gheorghe Bunea Stancu, presedintele PSD Braila, a obtinut de la Ioan Niculae, patronul InterAgro SA, un milion de euro pentru campania electorala prezidentiala a lui Mircea Geoana, campanie al carei sef era Viorel Hrebenciuc, iar purtator de cuvant, Victor Ponta.
Banii urmau sa fie platiti indirect, prin plati catre diferiti furnizori de servicii in cadrul campaniei, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie, in speta I