Deponenţii din Marea Britanie pierd 50,5 miliarde de euro (44,5 miliarde de lire sterline) pe fondul diferenţelor mari între rata inflaţiei şi rata dobânzii de politică monetară, menţinută ieri de banca centrală la 0,5%, scrie „The Thelegraph”.
Calculul a fost realizat pe baza cifrelor Băncii Angliei de către un grup de campanie, denumit „Saver our Savers” („Salvatorul deponenţilor noştri”).
La sfârşitul lunii noiembrie, rata anuală a inflaţiei din Marea Britanie ajunsese la 4,844%. Astlel, dobânzile reale oferite de băncile britanice deponenţilor se situează la aproximativ -4-4,5%.
Simon Rose, purtător de cuvânt al grupului a declarat că „este nedrept să confişti anual 44,5 miliarde de lire sterline de la deponenţi şi pensionari şi să le transferi în datorii, sa-i penalizezi pe cei care au luptat să pună ceva în ordine pentru a-i susţine pe cei care au fugit de datorii şi au cauzat această criză financiară”.
Banca Angliei a mai anunţat ieri că ar putea menţine programul quantitative easing (QE) (politică monetară neconvenţională folosită de băncile centrale pentru a stilula economiile naţionale atunci când politica monetară convenţională devine ineficace) la 275 de miliarde de lire sterline pe fondul creşterii cu 75 de miliarde de lire în luna octombrie. Banca centrală a preferat să nu facă nicio mişcare în acest sens pentru că aşteaptă o imagine mai clară a modului în care economia s-a descurcat în ultimul trimestru din 2011.
Temerile că economia Marii Britanii a intrat pe un trend descendent în ultimul trimestru din 2011 s-au intensificat, după ce datele Oficiului Naţional de Statistică au arătat cp producţia industrială a scăzut cu 0,6 puncte procentuale în noiembrie, după un regres de un punct procentual în octombrie. Producţia în industria prelucrătoare a scăzut şi ea cu 0,2 puncte procentuale în noiembrie, deşi ra