Zilele acestea, cea mai periculoasă meserie în Iran nu e nici pe departe cea de militar sau de muncitor în mediu toxic. Cercetătorul în domeniul nuclear este cel mai ameninţat.
Mustafa Ahmadi Roshan, 32 de ani, este ultimul, dintr-o lungă serie de oameni de ştiinţă de marcă, care şi-a pierdut viaţa zilele trecute, într-un atentat suspect, la Teheran. A murit după ce doi motociclişti au plasat pe maşina sa o încărcătură explozivă magnetică.
Războiul ascuns este menit fie să împiedice progresul în programul nuclear iranian, fie să provoace un răspuns pripit al Teheranului care să justifice o intervenţie militară de proporţii a Israelului şi SUA în Iran.
Deşi identitatea asasinilor nu e niciodată cunoscută, putem presupune că e vorba de grupuri insurgente activate de Mossad. Prezenţa CIA extrem de timidă în Iran face negaţia şefei diplomaţiei americane, Hillary Clinton foarte credibilă.
Serviciile secrete israeliene au o lungă istorie în acest gen de operaţiune, deşi în mod evident nu este singurul care ordonă asasinate în această lume.
Logica asasinatelor e următoarea: cine participă voluntar la programe de dezvoltare a armelor de distrugere în masă trebuie să fie conştient că îşi asumă nişte riscuri.
Ayatollahul Ali Khamenei acuză CIA şi Mossadul
Liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei a condamnat joi asasinarea cercetătorului în domeniul nuclear Mostafa Ahmadi Roshan, pe care a atribuit-o Agenţiei americane Centrale de Informaţii (CIA) şi serviciilor secrete israeliene (Mossad).
„Acest asasinat laş, ai cărui autori nu vor îndrăzni niciodată să accepte responsabilitatea lui, a fost comis, ca şi celelalte crime, cu planificarea sau susţinerea serviciilor de informaţii CIA şi a Mossadului", a declarat ayatollahul Khamenei, într-un mesaj de condoleanţe transmis familiei omului de