Desi este nevoie ca ele sa fie refacute in fiecare an, hotelurile si alte constructii din gheata incep sa fie din ce in ce mai numeroase, dupa ce au aparut in 2002 in seria James Bond, Die Another Day. Avem si in Romania un asemenea exemplu.
Acesta a atras atentia jurnalistilor de la BBC, care il pomenesc intr-un articol ce propune destinatii neobisnuite de vacanta, alaturi de alte cateva atractii similare, din alte tari. Iata cateva dintre acestea.
Partie interioara
Cea mai lunga partie de gheata acoperita se afla in Hotel de Glace, din Quebec. Are 19,5 metri lungime si 6 metri inaltime. Desi hotelul este deja deschis, aceasta va functiona abia incepand cu 28 ianuarie.
Biserici de gheata
Multe dintre hotelurile de gheata au mici capele realizate din aceeasi materie prima, destinate nuntilor, dar in Romania se merge atat de departe incat chiar se sfinteste apa in altarul unei asemenea bisericute, inalta de 4 metri, in care incap circa 50 de oameni, dupa cum relateaza BBC.
In Germania, orasul Mitterfirmiansreut, rezidentii au construit recent o biserica lunga de 21 de metri, numita "Iglu-ul lui Dumnezeu". Ea celebreaza 100 de ani de la construirea unui alt lacas de cult similar, ridicat in 1911 de locuitorii nemultumiti ca nu aveau in localitate biserica.
Discoteca de gheata
Petrecaretii au sansa de a se incalzi dansand in discoteca de gheata din Snow Village, Finlanda. Podeaua de gheata, frumos iluminata, vine ca o extensie a barului tot din gheata, unde sunt servite bauturi din pahare sculptate din acelasi material.
Castel din gheata
Pentru ca nu se multumeau sa fie la intrecere cu hotelurile standard de gheata, finlandezii au reconstruit cel mai mare fort an de an, cu turnulete ce depasesc pe alocuri 20 de metri inaltime si pereti ce depasesc 1.000 de