Foto: DANIEL ROLAND / AFP Banca centrală a Austriei va lua rapid decizia de a limita expunerea băncilor austriece în Europa Emergentă, inclusiv în România, cu scopul de a creşte siguranţa propriului sistem financiar, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.
„Decizia a fost luată”, a spus, sub protecţia anonimatului, un oficial care a participat la întâlnirea de la Viena unde s-au întâlnit reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare din 17 ţări din Europa de Est. La şedinţă a participat şi unul dintre viceguvernatorii Băncii Naţionale a României.
Măsura va avea un impact major asupra României, în condiţiile în care 31,5% din activele sectorului bancar din România sunt deţinute de băncile austriece, potrivit Fitch. Mai mult, Erste Group, UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen deţin peste 30% din piaţa bancară din România.
Nu este pentru prim dată când Austria şi-a manifestat o asemenea intenţie. Anul trecut, în noiembrie, banca centrală a Austriei a anunţat restricţii la creditarea în regiune pentru marile grupuri financiare din ţară, Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, parte a grupului italian UniCredit. Aceste bănci trebuie să se asigure că creditarea efectuată de acum înainte de subsidiarele străine nu va depăşi 110% din depozitele şi finanţarea atrasă de pe pieţele locale unde funcţionează.
Banii de la FMI nu ne ajung
Problema este că din cele trei bănci vizate, două sunt în Top 3 în sistemul bancar românesc şi totalizează 30% din active. Dacă aceste subsidiare vor fi lăsate fără bani de mamele de la Viena, atunci nu vor mai putea cumpăra titluri de stat emise de statul român la nivelul la care are nevoie Ministerul de Finanţe. Numai în primul trimestru al anului, Finanţele vor să împrumute 16 miliarde de lei prin emiterea de titluri de stat pe piaţa internă. Dacă băncile austriece nu vor mai avea