O ultimă versiune a pactului bugetar adoptat de majoritatea liderilor UE în 9 decembrie a fost publicată de asociația eurosceptică Open Europe. În baza acestui proiect, redactat acum de experții UE, instituțiile europene au un rol mai mic decât se credea în remodelarea arhitecturii financiare a UE.
Ce au pus pe hârtie experții?
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan:
Acest instrument interguvernamental, agreat între guvernele europene, ar fi trebuit să fie unul riguros, strict , care să bage în sperieți statele membre ca niciodată până acum. În schimb, el este menit să introducă, după cum știm, o nouă disciplină bugetară, și prevede un rol infim al Comisiei Europene în supravegherea statelor membre. Statele membre au puterea de a se controla unele pe altele prin Ecofin, forumul miniștrilor europeni ai Finanțelor. Iată un aspect care nu este pe placul eurocraților de la Bruxelles.
Apoi, ideea regulii de aur prin care un deficit structural maxim de 0.5% din PIB să fie introdus în Constituțiile naționale a fost și ea revizuită. În fine, dacă la cererea Germaniei care vroia să impună propria-i viziune a disciplinei în toata zona euro cel puțin, acest text ar fi intrat în vigoare cu un minim de 15 țări participante, numărul acestora a scăzut acum la 12.
Conservatorii britanici se declară mulțumiți de acest text
Iar conservatorii britanici sunt mulțumiți, chiar foarte mulțumiți, întrucât nu doar ca rolul instituțiilor europene este redus, așa cum convine logicii conservatoare britanice, dar orice referință la o integrare mai mare a piețelor financiare europene este abandonată în noua versiune a textului. Aceasta era o teamă a prim-ministrului David Cameron și a partidului său, întrucât orice integrare aprofundată a piețelor financiare ar fi putut însemna un pericol posibil pentru piața britanică, cu toate că Marea Brit