Comisia Europeană și statele membre UE se vor confrunta într-o problema sensibilă: cea a salariilor comunitare. Pe timp de criză, capitalele vor să înghețe salariile funcționarilor, la a căror plată contribuie, dar Comisia Europeană se prevalează aici de argumentul dreptului salariaților comunitari ca salariile să fie indexate. Afacerea se va termina la Curtea Europeană de Justiție, sesizată de Comisia Europeană.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan:
Prin regulamentul intern al funcționarilor europeni, aceștia sunt îndreptățiți la o indexare anuală a salariului, de 1,7% anul acesta, dar statele membre, reunite la nivel ministerial la sfârșitul anului trecut au respins ideea. Ele ar dori o înghețare a salariilor. Totuși, ce ne facem cu regulamentul care prevede contrariul? Sindicatele funcționarilor europeni sunt puternice, ele au mobilizat diferite acțiuni la sfârșitul anului trecut și au sesizat Comisia Europeană, care are rol de arbitru în astfel de cazuri. Sindicatele cereau ca, dacă înghețările de salarii trebuie făcute, acelea să atingă doar funcționarii de grad înalt cu salarii extrem de importante.
Bazându-se strict pe litera legii și lăsând deoparte contextul economic, CE a decis să trimită în judecată statele membre pentru decizia lor de a îngheța salariile. Problema este însă recurentă, anul trecut și acum doi ani pe vremea asta vorbeam tot despre ea. De la începutul crizei, capitalele se zbat să înghețe salariile funcționarilor, iar funcționarii se bat pentru a avea o indexare. Până acum, funcționarii au câștigat…
Totuși, toată lumea recunoaște că timpurile actuale sunt grele. Sunt instituțiile comunitare pregătite la rândul lor să facă un efort?
Instituțiile spun că unele economii se fac, ele sunt cifrate la 1 miliard de euro pentru următorii șapte-opt ani. Astfel, între 2013 și 2020, instituțiile își vor