După criza financiară din anii 1996-1997 care a dus la falimentul a 14 bănci bulgare, a topit economiile populației și a dus la introducerea Consiliului Monetar și la fixarea cursului levei în raport cu cel al mărcii germane, iar mai târziu – cu euro, piața financiară bulgară este dominată de capitalul străin. În cursul anului 2011, finanțarea externă a băncilor bulgare - din care cea mai mare parte sunt filiale ale unor bănci din Grecia, Ungaria, Italia, Franța, Austria și Turcia -, a fost cu aproximativ 1,5 miliarde euro mai mică în comparație cu 2010. Și acest fapt este privit ca o retragere indirectă de bani spre băncile-mamă ca rezultat al crizei datoriilor.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
Această criză nu afectează deocamdată într-un mod direct Bulgaria, care a realizat în 2011 un deficit bugetar de numai 1,6 procente din PIB, iar pentru acest an este prevăzută o nouă scădere până la nivelul de 1,3%.
După cum constată cotidianul sofiot Sega (Acum), tot mai multe fonduri sunt îndreptate spre băncile-mamă din Grecia, Austria, Ungaria și alte țări europene. Filialele bulgare devin în acest mod o sursă de bani pentru depășirea crizei datoriilor, avertizează Sega.
Ministerul de Finanțe nu a comentat încă această situație, caracterizată drept alarmantă de unii experți. De mai multe ori în ultimele luni, vice-prim-ministrul și ministrul de Finanțe Simeon Djankov a dat asigurări că băncile bulgare rămân stabile, dovadă fiind ratingul lor înalt acordat de agențiile internaționale.
Lipsa de preocupare se explică și prin faptul că în ultimii trei ani căutarea de credite a scăzut ca rezultat în primul rând al crizei în ramura construcțiilor. Guvernul Borisov își finanțează marile proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere și feroviare cu bani din fondurile europene.
80% din capitalul bancar în Bulgaria provine din