În trei ani de criză, mulţi români s-au ales cu salariile tăiate. Cel mai mult au avut de suferit bugetarii. În mediul privat au fost însă şi domenii profitabile, în care salariile au crescut substanţial.
De la începutul crizei economice şi până la finele anului trecut, salariul mediu net la nivelul întregii economii româneşti a crescut cu aproape 10%. De la 1.361 de lei în noiembrie 2008, la 1.491 de lei în noiembrie 2011, aşa cum relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cele mai consistente măriri salariale, de peste 30% faţă de nivelul din noiembrie 2008 s-au înregistrat în industria extractivă. Niveluri similare au fost şi în domeniul asigurărilor private, al energiei electrice şi al intermedierilor financiare. La polul opus s-au aflat angajaţii din sectorul public, unde câştigul mediu net lunar este cu circa 20% mai scăzut decât nivelul de la sfârşitul lui 2008.
Când industria a început să dea semne de revenire, salariile angajaţilor din mediul privat au început să crească. În 2010, în industria prelucrătoare, media câştigului a crescut cu 3-5%, iar un an mai târziu cu 7%. Anul acesta, în cazul în care comenzile se păstrează la acelaşi nivel, salariile ar putea creşte cu circa 7-10%, anticipează specialiştii. Mărirea de salariu nu se află însă pe lista de priorităţi a managerilor. Aceştia optează mai degrabă să-şi răsplătească angajaţii de top cu bonusuri financiare.
Câştigul salarial mediu net din industria extractivă a crescut cu aproape 36%, arată cifrele INS. O explicaţie sunt profiturile mari ale companiilor din această industrie. Salariile sunt oeste medie, dar mult sub nivelul european. Dacă la noi un astfel de angajat câştigă 700 de euro pe lună, colegul lui din Norvegia primeşte pentru aceeaşi muncă 4.000 de euro.
În trei ani de criză, mulţi români s-au ales cu salariile tă