Premierul conservator ungar Viktor Orban se menţine în continuare pe primul loc în sondajele de opinie, dar conducătorul "Orbanistanului", "Viktator", aşa cum îl numesc adversarii săi, a pierdut aproape jumătate dintre simpatizanţi în 18 luni, relatează AFP.
Cota de popularitate a premierului a scăzut la 31 la sută, faţă de 68 la sută cât era după victoria zdrobitoare la alegerile legislative din 2010. În ceea ce priveşte partidul său, Fidesz, care a obţinut 52 la sută din voturi, în sondajele din decembrie este cotat cu 26 la sută din intenţiile de vot.
Ungaria, aflată în pragul falimentului şi nevoită să ceară ajutorul Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional (FMI), este ameninţată de Comisia Europeană cu sancţiuni dacă legile cotroversate privind justiţia şi Banca Centrală nu sunt modificate, în urma unei polemici cu privire la legea presei, despre care criticii săi au afirmat că "ucide libertatea".
"Dar ce se întâmplă în această ţară? Am crezut că ţara va fi relansată, dar este o catastrofă! Politica economică este atât de imprevizibilă, încât este imposibil să definesc o strategie pentru compania mea", a exclamat Istvan Kovacs, un inginer în vârstă de 46 de ani. "În ceea ce priveşte politica, suntem de râsul Europei, este o ruşine", a adăugat el.
Pentru Zsolt S., care provine dintr-o familie conservatoare, politica Guvernului este "o escrocherie": "Viaţa a devenit insuportabilă, creditele mele - în franci elveţieni - au explodat, preţul carburanţilor este foarte mare, iar impozitele foarte ridicate", rezumă acest tată cu doi copii, în vârstă de 36 de ani. "Nu este ridicol că trebuie să mă concentrez pe probleme ca legea Băncii Centrale? Într-o ţară normală, oamenii nu ştiu nici cine este guvernatorul acesteia. El îşi face treaba, o informare este suficientă", afimă Zsolt.
Potrivit politologului Kornelia Magyar, de